Μελέτη Χάρβαρντ: Τι είναι αυτό που μας οδηγεί τελικά στην ευτυχία;

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Για περισσότερο από 75 χρόνια, η μελέτη Grant και Glueck του Χάρβαρντ (Grant and Glueck Study of Adult Development) παρακολούθησε τη σωματική και συναισθηματική υγεία δύο ομάδων:

  • 456 φτωχών ανθρώπων στη Βοστώνη από το 1939 έως το 2014 (μελέτη Grant)
  • 268 πτυχιούχων του Χάρβαρντ του μεταξύ 1939 και 1944 (μελέτη Glueck)

Η παρακολούθηση και εξέταση αυτών των ομάδων για αρκετές δεκαετίες, οδήγησε στο απλούστερο, κι όμως τόσο δύσκολο στην εφαρμογή συμπέρασμα για την ευτυχία. Όπως αναφέρει ο Robert Waldinger, διευθυντής της μελέτης για την ανάπτυξη των ενηλίκων: «Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα από αυτή τη 75χρονη μελέτη είναι το εξής: Οι καλές σχέσεις μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και πιο υγιείς. Τελεία.»

Είναι πλέον αποδεδειγμένο και επιστημονικά ότι η ζωή μας εξαρτάται από τις σχέσεις μας. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, βασιζόμαστε σε άλλους για να μας μεγαλώσουν, να μας φροντίσουν, να μας εκπαιδεύσουν. Όσο ανεξάρτητοι ή υπεύθυνοι και αν γίνουμε, θα πετύχουμε πάντα περισσότερα με τη βοήθεια των άλλων.

Οι σχέσεις μας είναι οι γέφυρες που χτίζουμε ανάμεσα στον εαυτό μας και στα άλλα άτομα. Οποιαδήποτε ισχυρή γέφυρα πρέπει να χτιστεί πάνω σε ένα γερό θεμέλιο, και για τις σχέσεις αυτό το θεμέλιο είναι η εμπιστοσύνη. Χωρίς εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει αγάπη, δεν υπάρχει φιλία, δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ανθρώπων. Γιατί όπου υπάρχει εμπιστοσύνη, υπάρχει κίνητρο για δράση.

Και για να καταφέρουμε να κατακτήσουμε την ευτυχία, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τις πιο οικείες ενέργειες, που θα μας βοηθήσουν να καλλιεργήσουμε ισχυρότερη εμπιστοσύνη και θα οδηγήσουν σε πιο ουσιαστικές σχέσεις.

Επικοινωνία: Η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης απαιτεί συνεπή επικοινωνία, η οποία μας επιτρέπει να είμαστε σε επαφή με τα θέλω, τις ανάγκες, την πραγματικότητα του άλλου. Έτσι, στέλνουμε το μήνυμα ότι το σημαντικό για αυτούς είναι σημαντικό για εμάς.

Αυθεντικότητα: Οι αυθεντικοί άνθρωποι μοιράζονται τις πραγματικές σκέψεις και τα συναισθήματά τους με τους άλλους. Αναγνωρίζουν ότι δεν είναι τέλειοι, αλλά είναι πρόθυμοι να δείξουν αυτές τις ατέλειες ξέροντας ότι όλοι έχουν τις δικές τους.

Αυθεντικότητα δε σημαίνει ότι πρέπει μοιραζόμαστε τα πάντα για τον εαυτό μας με τον καθένα, συνέχεια. Σημαίνει να λέμε αυτό που εννοούμε, να εννοούμε αυτό που λέμε, και να επιμένουμε στις αξίες και τις αρχές μας.

Βοήθεια: Ο ευκολότερος τρόπος για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των άλλων είναι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται, δεν υπάρχει εξ αρχής.

Ειλικρίνεια: Η ειλικρινής επικοινωνία είναι κάτι περισσότερο από το να λέμε αυτό που πιστεύουμε. Σημαίνει να αποφεύγουμε τις μισές αλήθειες και να προσπαθούμε να είμαστε ειλικρινείς και ευθείς. Όσοι είναι ειλικρινείς ξεχωρίζουν και είναι ανεκτίμητοι.

Εκτίμηση: Όλοι χρειάζονται αναγνώριση και εκτίμηση της προσπάθειας σε αυτό που κάνουν. Δεν αρκεί να αισθανθούμε εκτίμηση για τους άλλους, πρέπει να το δείχνουμε, γιατί μπορεί να μην το γνωρίζουν.

Όταν λέμε στους άλλους συγκεκριμένα τι εκτιμάμε σε αυτούς και γιατί, τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να το κάνουν. Ενθαρρύνοντας τους, καλλιεργούμε θετικά συναισθήματα και τους προτρέπουμε να είναι και αυτοί με τη σειρά τους ευγνώμονες και ενθαρρυντικοί.

Ενσυναίσθηση: Η ενσυναίσθηση έχει περιγραφεί ως η ικανότητα του ανθρώπου να κατανοεί τα συναισθήματα των άλλων. Για να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση, δεν είναι απαραίτητο να μοιραστούμε τις ίδιες εμπειρίες ή περιστάσεις με τους άλλους. Αντίθετα, πρέπει απλά να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ένα άτομο γνωρίζοντας την προοπτική του.

Αυτό βέβαια είναι πιο εύκολο στα λόγια, παρά στην πράξη. Το κλειδί δεν είναι να κρίνουμε ή να ελαχιστοποιούμε τα ξένα συναισθήματα. Αρκεί να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση των άλλων και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους. Αν μπορέσουμε πραγματικά να αντιληφθούμε πώς λειτουργεί η ενσυναίσθηση, είναι πολύ πιθανό την επόμενη φορά που εμείς θα βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση, να νιώσουμε την ενσυναίσθηση των άλλων προς εμάς.

Μετάνοια: Η πραγματική μετάνοια από μέρους μας έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ολόκληρη τη συμπεριφορά ή τη διάθεση κάποιου άλλου ατόμου, να θεραπεύσει τα πληγωμένα συναισθήματα και να αποδείξει ότι πραγματικά εκτιμάμε τη σχέση μας.

Κάθε συζήτηση εκ βαθέων, κάθε αυθεντική πράξη, κάθε ειλικρινής λέξη εκτίμησης, κάθε υπόσχεση που κρατάμε και κάθε απολογία συμβάλλουν στην οικοδόμηση πραγματικών σχέσεων εμπιστοσύνης.

Και όπως αποδεικνύει και η έρευνα, αυτές οι σχέσεις θα μας κρατήσουν πιο ευτυχισμένους και υγιέστερους. Τελεία.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.